Skip to main content

Flyktningeruta Spiker'n - veien til sikkerheten - en vandretur fra Odalen til Sverige

Bli med å vandre deler av flykningruta «Spiker’n», som ble brukt under 2. verdenskrig. Ruta strekker seg langs begge sider av riksgrensen mellom Solør i Norge og Värmland i Sverige. 

Under 2. verdenskrig var det mange som trengte å komme seg til sikkerhet i Sverige. Noen av disse var motstandsfolk, noen hadde jødisk bakgrunn, mens andre hadde andre grunner til å flykte fra okkupasjonsmakten.  Det var mange veier å komme til Sverige på, men flyktningeruten Spiker'n var en av de få som aldri ble oppdaget. De flyktningene som kom denne ruta, hadde fått pass og tillatelse til å reise til Odals Verk for å kjøpe spiker. Noen kom fra Strandlykkja (stasjon mellom Minnesund og Tangen) og tok seg østover til Trautskogen og Bergsetra. Denne turen starter ved Austvatn i Nord-Odal og går via Bergsetra. Derfra gikk ferden over skogen mot Brandval og Grue og videre gjennom Finnskogen til de ble tatt imot på svensk side etter en farefull vandring. 

En historie forteller om en familie som hadde en 6 måneder gammel unge i ryggsekken alle milene. Han fikk sukkerbit med hjemmebrent på, slik at han skulle være stille.

Sammen med Kjell Magne Nordvi, som veiviser, kjentmann og historieforteller, skal vi få et inntrykk av hvordan disse strabasiøse turene kunne oppleves. Dette blir en vandring med mange opplevelser og inntrykk, møte med lokalbefolkningen, og Finnskogens sjarme og mystikk.

Du bør være vant til å vandre og være fysisk aktiv.  Enkelte etapper kan være litt krevende. På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 3 på vår skala.
Les mer om våre nivåer her.

 

Frihetens pris
5 grenseloser ble drept mens de loset flyktninger
8 ble tatt til fange og henrettet
16 døde i fangenskap

Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

Gled deg til
  • 5 dager med vandring i flyktningeruta «Spiker’n»
  • Besøk på Kongsvinger Festningsmuseum
  • Gripende historier
  • Vakker natur
  • Dyktig vandreguide

Slik bor du

  • Vinger Hotell

    Vinger Hotell ligger i grønne, idylliske omgivelser midt i festningsbyen Kongsvinger. Rommene er utstyrt med dusj eller badekar, flatskjerm og minibar. Som gjest får du gratis parkering, gratis internett fra fiberkabel både på rommene og i fellesområder. Du får også fri adgang til basseng og badstue.

  • Skaslien Gjestgiveri

    Koselig gjestgiveri som ligger på tettstedet Kirkenær i Grue, 14 kilometer fra Finnskogen. Gratis Wi-Fi, restaurant på stedet samt rom med eget bad.

    Rommene på Skaslien har tregulv og flatskjerm-TV. Noen av dem har også sittehjørne og skrivebord. Restauranten og baren serverer norsk mat. Om sommeren kan du spise ute i hagen.

Dagsprogram

  • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

    F = Frokost L = Lunsj M = Middag

  • DAG 1: Kongsvinger Festning og Dronningens utsikt (L, M)

    Lett – 3,0 km – ca. 3 timer Nivå 2

    Individuell ankomst til Kongsvinger. Her blir du møtt og ønsket velkommen til Kongsvinger
    og Vinger Hotell kl.11.00 av reiseleder Kjell Magne Nordvi. Etter innsjekk vil det bli orientering om programmet, samt en felles enkel lunsj.

    Deretter kjører vi opp på Kongsvinger Festning og vandrer rundt på dette historiske området. Her tar vi en titt på Gyldenløves tårn, Kommandantbygningen, Kruttårnet og Arsenalet før vi besøker festningens interessante museum samt gjør en vandring i de særegne gatene i Øverbyen med sine gamle, historiske trehusbebyggelse og ikke minst Roligheten – Dagny Juels barndomshjem. Vi vandrer gjennom Øverbyen og ned i sentrum før vi passerer Glomma på vei tilbake til Vinger Hotell hvor det serveres middag om kvelden.

    Brede Larsen, grenselos fra Nord-Odal fortalte -
    Mange husmødre var aktivt med i motstandsarbeidet, som hun som bodde ved et strategisk veikryss:
    «Varslinga hennes var så enkel som at da ho hengte ut klesvask, så var det måten den var hengt opp på, som avgjorde om det var trygt. Hvis underbuksene hang med beina ned, så visste ho itte om noe, men hadd'a hengt dom med buksebeina opp,så var det fare på ferde. Da kunne vi itte kjøre over. - Damer som ho var livsviktige.»

    Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

    Kongsvinger Festning og Dronningens utsikt (L, M)
  • DAG 2: Møllerudkoia – Søndre Bjørsjøen (F, M)

    Moderat – 12 km – ca. 6 timer

    Vi sjekker ut fra fra Vinger Hotell og kjører til Kirkenær og Skaslien Gjestgiveri hvor vi skal bo de neste tre nettene. Deretter kjører vi forbi Grøset der flyktningelosen Erik Høie var parat til å følge flyktningene. Vi kjøres ut av bygda og går av og forbi Møllerudskoia opp mot Gråhesten, Forbi Bergersetra og Svarttjennet, opp Sesselberget og over Frautjennsmyrene til vegen mellom Nordre og Søndre Bjørsjøen der vi hentes. Middag på hotellet.

    Åge Aulie fortalte -
    Kameraten min som satt ved siden av meg på skolebenken, han kunne ikke, måtte ikke vite hva vi drev på med. Det var livsfarlig, rett og slett.

    Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

    Møllerudkoia – Søndre Bjørsjøen  (F, M)
  • DAG 3: Hytjanstorpet - Lukashaugen (F, M)

    Krevende - 12 km - ca 6 timer

    I dag hopper vi over litt grusvei og starter ved Hytjanstorpet, der Finnskogens siste eneboer Jan Storberget bor. Vi fortsetter over vadestedet ved Rotna der flyktningelosen Sverre Østgård tok over og går opp Stemsrudberget og følger stien forbi Østre Tysketorpet til Ribråtaknappen der vi tar lunsj i dype Finnskogen før vi fortsetter til Lukashaugen der vi blir hentet og kjørt tilbake til Skaslien Gjestegård. Middag på hotellet.

    De to krigsvinterene 1942 og 1943 brukte familien Aulie møkkasleden til å frakte flyktninger nattetid fra hjemstedet ved Vormsund til Seterstøa. Nesten hver uke var den i bruk. Ofte var det mora, Agnes som kjørte, og på Seterstøa ventet far Einar og fulgte flyktningene videre til fots.

    Utlånt fra Kongsvinger festningsmuseum.

    Hytjanstorpet - Lukashaugen (F, M)
  • DAG 4: Østre Tysktorpet - Rotberget (F, M)

    Moderat - 10 km – ca. 5 timer (lett skogsterreng) Nivå 2-3.

    Etter frokost blir vi kjørt til Østre Tysketorpet og fortsetter inn i den dype Finnskogen mot Lukashaugen. Derfra vandrer vi mot naturskjønt i Rotberget og får et inntrykk av det rolige, harmoniske landskapet som kan gi mang en rastløs sjel ro i sinnet, men flyktningene opplevde nok disse traktene på en annen måte.
    I Rotberget lever det mange gamle sagn og fortellinger på folkemunne. Finneinnvandrerne slo seg tidlig ned her, brente sin bråte og sådde sin rug i asken. I Rotbergsjøen var det rikelig med fisk, og vilt skortet det heller ikke på i skogene. Alt dette forteller vandreguide Kjell Magne om på en levende og engasjerende måte. Transport tilbake til hotellet og middag.


    Vi fortsetter der vi slapp, ved Bergsætra og går flyktningeruta østover til Bjerkesætra 5 km der vi tar lunsj før vi fortsetter over fløterelva Agnåa ved Opakersætra og deretter følger elva til vi blir hentet. Vi kjører nå til vårt nye overnattingssted Skaslien Gjestgivere der god middag venter.

    Brede Larsen, Nord-Odal, grenselos - Mange transporter startet i Oslo:
    «Da vi skulle samle sammen ei gruppe som skulle være med en flyktningetransport, måtte det gå fort. Det kunne ikke planlegges i lang tid i forvegen, i tilfelle noen skulle røpe treffplassen. Ofte var det ungjenter på 17 – 18 år som gikk med beskjeder og viste vegen der folk skulle møte. En veldig farlig trafikk.»

    Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

    Østre Tysktorpet - Rotberget  (F, M)
  • Dag 5: Lukashaugen – Grenserøys 90 (F)

    Moderat – 7 km – ca. 4 timer

    Vi kjøres ut igjen til Lukashaugen og følger stien over til Rotberget som har en spesiell historie, forbi Rotberget Bedehus og videre den kritiske siste etappen til Baksjøberget og grenserøys nr 90, der vi blir hentet. Her kunne vi fortsatt til Svenshøyden, men vi er nå i sikkerhet og vi sparer oss for grusveien videre. Vi kjøres tilbake til hotellet på ettermiddagen.

    Dramatisk flukt
    «Jeg skreik og Harry skjøt og soldaten, han stupte, det glemmer jeg ikke!»
    Berit Bøhnsmoen, Eidsvoll var 7 år gammel da hun flyktet med moren og los Harry Nystad som måtte skyte med sjuåringen sittende på nakken sin.
    Mor og datter var borte fra hverandre i skogen i mange timer før de møttes og Berit fikk tørt på beina.

    «Jeg syntes det var rart at jeg skulle få ha på meg de fine skoene mine i svarte skauen, for mor var ellers streng med sånt.»

    «Jeg husker jeg bad til Gud i ett – jeg ville ikke væra der, han måtte sende noen og hente meg...»

    Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

    Lukashaugen – Grenserøys 90 (F)

Reise til Kongsvinger

Det er egen transport til og fra Kirkenær.  Man kan benytte egen transport med bil.  

Kommer du fra Oslo via Kongsvinger følger du E6/E16 til Kongsvinger.  En tur på ca. 1 time og 15 min (130 km).
Dersom du kommer via Hamar og Elverum følger du RV25 og RV2.  Fra Hamar ca 1 time og 40 min (90 km).

Kollektiv transport
Fra Oslo S med tog L14 til Kongsvinger. Avgang 09.04 med ankomst Kongsvinger 10.22. 
Fra Hamar via Elverum er det bussavgang med Linje 105 

Slik bor du

Skaslien Gjestgiveri
Solørveien 1127
2260 Kirkenær

Koselig gjestgiveri som ligger på tettstedet Kirkenær i Grue, 14 kilometer fra Finnskogen. Gratis Wi-Fi, restaurant på stedet samt rom med eget bad. Rommene på Skaslien har tregulv og flatskjerm-TV. Noen av dem har også sittehjørne og skrivebord. Restauranten og baren serverer norsk mat. Om sommeren kan du spise ute i hagen.

Tillegg enkeltrom

kr. 1 700,- 

Verdt å vite

  • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
  • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
  • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Vandrekart

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

  • Hvor sprek må jeg være for å være med på vandretur?

    Våre vandreturer er delt inn i nivå 1 til nivå 4, hvor 1 er det letteste. Uansett, du må være vant til å gå turer som varer noen timer. Se ekspempler på turer og nivåer her.

  • Må jeg bære bagasjen selv?

    Bagasjetransport er alltid inkludert, så du behøver bare en dagstursekk med det aller nødvendigste.

  • Må jeg være med på alle vandringene?

    Du blir selvfølgelig bare med på de turene du ønsker, men si ifra til reiseleder på plass.

  • Kan jeg ta med vandrestaver?

    Ja. Skal du ha med vandrestaver, bør de vare sammenleggbare og passe i kofferten, slik at du slipper å sende dem som spesialbagasje.

  • Hva pakker jeg til en vandretur?

    2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.

    Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.

    Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.