Bli med å vandre deler av flykningruta «Spiker’n», som ble brukt under 2. verdenskrig. Ruta strekker seg langs begge sider av riksgrensen mellom Solør i Norge og Värmland i Sverige.
Under 2. verdenskrig var det mange som trengte å komme seg til sikkerhet i Sverige. Noen av disse var motstandsfolk, noen hadde jødisk bakgrunn, mens andre hadde andre grunner til å flykte fra okkupasjonsmakten. Det var mange veier å komme til Sverige på, men flyktningeruten Spiker'n var en av de få som aldri ble oppdaget. De flyktningene som kom denne ruta, hadde fått pass og tillatelse til å reise til Odals Verk for å kjøpe spiker. Noen kom fra Strandlykkja (stasjon mellom Minnesund og Tangen) og tok seg østover til Trautskogen og Bergsetra. Denne turen starter ved Austvatn i Nord-Odal og går via Bergsetra. Derfra gikk ferden over skogen mot Brandval og Grue og videre gjennom Finnskogen til de ble tatt imot på svensk side etter en farefull vandring.
En historie forteller om en familie som hadde en 6 måneder gammel unge i ryggsekken alle milene. Han fikk sukkerbit med hjemmebrent på, slik at han skulle være stille.
Sammen med Kjell Magne Nordvi, som veiviser, kjentmann og historieforteller, skal vi få et inntrykk av hvordan disse strabasiøse turene kunne oppleves. Dette blir en vandring med mange opplevelser og inntrykk, møte med lokalbefolkningen, og Finnskogens sjarme og mystikk.
Du bør være vant til å vandre og være fysisk aktiv. Enkelte etapper kan være litt krevende. På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 3 på vår skala.
Les mer om våre nivåer her.
Frihetens pris
5 grenseloser ble drept mens de loset flyktninger
8 ble tatt til fange og henrettet
16 døde i fangenskap
Kilde: Kongsvinger festningsmuseum