Bli med vår populære reiseleder Tone Mjøberg til hennes hjemtrakter. Lampeland Hotel utenfor Kongsberg har lange tradisjoner med å motta gjester etter mer enn 70 år i bransjen og hotellet er kjent for god og hjemmelaget mat og en hyggelig atmosfære. Her inviterer vi til flotte foredrag, tradisjonsrik og kortreist mat, hyggelige stunder, vinmaking, levende musikk og inspirasjon. Begge kvelder får vi nyte godt av hotellets berømte julebord med kortreiste spesialiteter og nydelig julemat.
Numedal kalles for Middelalderdalen på grunn av sin lange historie. I perioden fra jernalderen frem til sølvtiden har dalen forbundet øst og vest i Norge. Numedal strekker seg fra Hardangervidda, langs elva Numedalslågen og frem til sølvbyen Kongsberg, som var landets nest største by på slutten av 1700-tallet. Her finner vi noen av landets eldste bosetninger bygget i tre samt flere stavkirker.
Sølvgruvene og bergstaden ble grunnlagt av Kong Christian IV på begynnelsen av 1600-tallet og skapte velstående samfunn langs Numedalen og lågen. Det var bøndene i Numedal som fraktet tømmer til Bergstaden for oppbygging av boplasser, så vel som ved til sølvgruvene for utvinning av sølv. Sølvgruvene og inntektene derfra var med på å bygge opp København.
På Kongsberg finnes Norges Myntverk fra 1686 og frem til i dag, foruten mange museer og teknologi bedrifter samt Skandinavias største barokk kirke, Gamle Kongsberg Kirke. Rundt 20 minutters kjøring utenfor Kongsberg finner vil Lampeland og hotellet som har mottatt kongelige og andre reisende i flere generasjoner.
Hotellet vant den gjeve Travelers Choice Award i 2019 og er dermed på topp 25 listen over best service i Norge. Her venter god og hjemmelaget mat med lokale råvarer fra produsenter i Numedal.
I november kan det allerede være snø på Lampeland og nær hotellet finnes det fine skiløyper. Ønsker du ekstra tid til å utforske naturen og skiløpene er det mulig å forlenge oppholdet. Ta direkte kontakt med hotellet for gunstige priser og bestilling.
- Hyggelig og prisbelønt hotell
- Berømt julebord med lokale råvarer
- Norgesmester i rakfisk, Ola Hov, forteller om tradisjonen rundt rakfisk med smakspørver og film
- Lokal historiker og forfatter Even Tråen - nye historier om Numedal
- Vinsmaking med foredrag
- Musikalsk quiz og levende dansemusikk
- Reiseinspirasjon med Tone