Skip to main content

Lette vandringer i Femundsmarka - - i Falkbergets rike

Velkommen med på lette vandringer i Femundsmarka, både langs Femunden med transport med MS Fæmund II, samt på Rørosvidda i Johan Falkbergets rike. Vår populære vandreguide Kjell Magne Nordvi viser vei. Her får vi oppleve naturen, kulturen og historien i dette verdensarvområdet med besøk til Femundshytten, Ratvolden, Olavsgruva og gruvene Chistianus Sextus, kjent fra Falkbergets romantrilogi, og Muggruva. Her blir det mye historie fra livet ved og i kobbergruvene og den barske naturen.

Vandreguide Kjell Magne Nordvi tar oss med til sine forfedres trakter, og vi vandrer i fantastiske omgivelser med vakker natur, flott utsikt og skiftende terreng. Hans forfedre har innehatt forskjellige stillinger gjennom 333 år ved Røros Kobberverk.

Å bo i historiske omgivelser i bergstaden Røros er en opplevelse i seg selv.

Denne turen går i varierte områder og terreng, og er lett til middels krevende. Vandreturene ligger på nivå 2-3 på vår skala.
Les mer om våre nivå her.

Turen passer også for de som har vært med Kjell Magne på tur i Femundsmarka tidligere.

Gled deg til
  • Vandreopplevelser ved Femunden
  • Besøk til historiske steder
  • Olavsgruva og Christianus Sextus-gruva
  • Besøk til Falkbergets hjemsted Ratvolden
  • Båttur med MS Fæmund II
  • Besøk i Rørosmeieriet med en liten smak
  • Dyktig vandreguide
  • Bo i historiske omgivelser på Bergstadens Hotel

Dagsprogram

  • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

    F = Frokost / L = Lunsj / M = Middag

  • DAG 1: Ankomst, Rørosvandring (L, M)

    Dagens vandring: Nivå 2. Lett tur - totalt ca. 8 km.
    Etter ankomst Røros samles vi på Bergstadens Hotel og møter reiseleder og vandreguide Kjell Magne Nordvi. Vi får servert en lett lunsj og Kjell Magne informerer om dagens tur.

    Vi blir kjørt til Olavsgruva som var den siste gruva i drift i Storwartzfeltet. Vi får omvisning og tur ned i gruva i regi av Rørosmuseet.

    Deretter starter vandringen gjennom et av Røros Kobberverks viktigste gruveområder hvor det var sammenhengende gruvedrift fra 1645 til 1972. Vi går i et flott, åpent fjellandskap med kilometervis av gruveganger, jernbaner, heiser, pumpeverk under oss. En rekke minner etter et 300 år lagt industrieventyr dukker opp der vi går. Storwartz var sentrum i Cirkumferensen, en radius på 45 km, der kobberverket hadde privilegier.

    Vi går ned mot Røros og blir hentet ved veien. Så blir det tid for en god dusj før middag på hotellet.

    Ankomst, Rørosvandring (L, M)
  • DAG 2: Røros - Mølmannsdalen (F, M)

    Nivå 2-3. Lett tur, lengde ca. 13 km, total stigning ca. 280 m
    Etter frokost går vi fra hotellet forbi slagghaugene og videre opp mot et seterområde før vi følger Malmveien over Skåkåsfjellet til Skåkåssteinen. Her spiser vi medbrakt lunsj, før vi går ned i naturreservatet Mølmansdalen og til Mølmansgården. Her gjør vi et kaffestopp og håper at gjenferdet av Catharina Borchrevink skal hilse på oss. Men, hun har det ofte for travelt med å dekke opp til bryllupet som det ikke ble noe av... Vi forsetter gjennom et dødis- og eskerområde før vi krysser Håelva på en hengebro der transport venter på den andre siden.
    Middag på hotellet.

    Røros - Mølmannsdalen (F, M)
  • DAG 3: Båttur med MS Fæmund II og vandring langs Femunden (F, M)

    Dagens vandring: Nivå 2/3. Relativt flatt, (150 meter stigning) 16 km
    En fantastisk dag: Vi kjører til Synnervika, nord i Femunden og går om bord i Femund II, bygget i 1905, opprinnelig med dampmotor som ble byttet ut med dieselmotor i 1958. Den trafikkerer Femunden i rutetrafikk og frakter post, varer, turister og fastboende. Vi krysser Femunden til Rørosbua, før vi krysser igjen og går i land ved Femundshytten, ei smeltehytte anlagt i 1743 og i drift til 1822. I 1801 var det her 11 boplasser med 58 fastboende. I dag er det et familiedrevet turistanlegg.

    Vi går stien på østsiden av Flenskampene tilbake til Synnervika med flott utsikt til Femunden hele veien, der vi blir hentet. Niste spiser vi underveis.
    Middag på hotellet.

    Båttur med MS Fæmund II og vandring langs Femunden (F, M)
  • DAG 4: Kongens Gruve – Arvdalslinja - Ratvolden til gruva Chistianus Sextus (F, M)

    Nivå 2-3. Lett tur, ca. 13 km, stigning ca 120 meter
    Etter frokost kjører vi opp til Kongens gruve der vi starter turen i lett fjellterreng og dels i furu- og bjørkeskog vest for Rugldalen. Nå begynner vi på stigningen mot Storkletten og gruva Christianus Sextus, der vi gjør en god stopp. Storkletten gir oss flott utsikt over Orvsjøen og Rørosvidda.

    Vi går ned til gården Falkberget, der forfatteren Johan Falkberget (1879-1967) ble født. Han var vaskarryss fra han var 11 år og arbeidet i gruvene til han var 26 år. Senere skapte han verdenslitteratur med utgangspunkt i kobberverkets historie. I 1922 flyttet han hjem og bygde Ratvolden der han bodde til sin død. Gården er i dag et museum. Her spiser vi lunsjpakka vår.

    Nå følger vi Arvdalslinja, en sidelinje av Rørosbanen brukt for å frakte malm, tilbake til henting.

    Kveldens middag finner sted i Rørosreins Koie, der vi får høre litt om reindriftssamene og får servert ekte sørsamisk mat. Her blir det bål og magisk stemning på den siste kvelden vår.

    Kongens Gruve – Arvdalslinja - Ratvolden til gruva Chistianus Sextus (F, M)
  • DAG 5: Røros kirke, museum og Rørosmeieriet (F)

    Nivå 1.
    I dag blir det tid på egen hånd på Røros, men vi har booket omvisning og prøvesmaking på Rørosmeieriet - kjent for sine fantastiske økologiske produkter. Det blir også omvisning i Bergstadens Ziir (Røros kirke) og på Røros Museum der det gamle smelteverket stod. Vi beregner å være ferdig kl. 14.00.

    Røros kirke, museum og Rørosmeieriet (F)

Slik bor du

Bergstadens Hotel ligger omgitt av fjell i den UNESCO-vernede byen Røros, og tilbyr rom med gratis wifi og flatskjerm-TV. Sentral beliggenhet midt i Røros sentrum, 250 meter fra Røros stasjon.

Bergstadens Hotel
Osloveien 2
7374 Røros

Transport

Man må selv ordne transport til og fra Røros.

Egen bil: 
Kommer du fra Oslo via Hamar, Elverum følger du E6, RV3 og FV30 til Røros. Dette er en tur på ca. 5 time og ca. 380 km.
Dersom du kommer fra Trondheim via Støren følger du E6 og FV30.  Fra Trondheim ca. 2 timer og 20 minutter (150 km).

Kollektivtransport:
Fra Oslo S med tog R21 til Hamar og videre med R25 fra Hamar til Røros.
Fra Trondheim med tog R25 til Røros.

Tillegg for enkeltrom kr 2 500,-  (begrenset antall)

Verdt å vite

  • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
  • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
  • Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må opplyses om ved påmelding

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

  • Hvor sprek må jeg være for å være med på vandretur?

    Våre vandreturer er delt inn i nivå 1 til nivå 4, hvor 1 er det letteste. Uansett, du må være vant til å gå turer som varer noen timer. Se ekspempler på turer og nivåer her.

  • Må jeg bære bagasjen selv?

    Bagasjetransport er alltid inkludert, så du behøver bare en dagstursekk med det aller nødvendigste.

  • Må jeg være med på alle vandringene?

    Du blir selvfølgelig bare med på de turene du ønsker, men si ifra til reiseleder på plass.

  • Kan jeg ta med vandrestaver?

    Ja. Skal du ha med vandrestaver, bør de vare sammenleggbare og passe i kofferten, slik at du slipper å sende dem som spesialbagasje.

  • Hva pakker jeg til en vandretur?

    2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.

    Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.

    Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.