Skip to main content
Nyhet

Vandring i mystikkens grenseland - på Finnskogen

Vi inviterer til en helt ny vandretur på Finnskogen - i mystikkens grenseland.  Grensetraktene mot Sverige er kanskje et område som mange har hørt om, men få faktisk har besøkt.  El eldorado for vandre- og naturopplevelser i skogfinnenes rike, som vandreguide Kjell Magne Nordvi kjenner så godt og forteller så levende om.

Men vi skal også nye oppholdet på vakre Finnskogtoppen Velværehotell og SPA

I radioprogrammet Kompass fortalte generalsekretæren i DNT – Dag Terje Solvang – til NRKs Pål Plassen om en opplevelse da han gikk Finnskogleden og de skulle overnatte på Abbortjârn. Da de kom inn i huset kjente han at det var en eller annen rar stemning i der. De la seg i senga på kjøkkenet – nærme utgangsdøra.  Hunden gikk hvileløst rundt senga hele natta og de fikk ikke sove.  Ett eller annet var det – en energi eller kraft som påvirket dem.

Forfatteren Åsta Holt bodde på Svullrya og skrev romaner om sitt folk – skogfinnene, som bosatte seg i dette vakre skogsområdet. Hun etablerte også «Republikken Finnskogen» en tre-dagers feiring av finnekulturen, avholdt i forbindelse med Finnskogdagene.

Vandringene går gjennom vakkert terreng og kulturlandskaper med Kjell Magne, som veiviser, kjentmann og historieforteller. Dette blir en vandring med flotte opplevelser, møte med lokalbefolkningen, vaker utsikt over grenseområdet og Finnskogens sjarme og mystikk.

På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 2-3 på vår skala.
Les mer om våre nivåer her.

Gled deg til
  • 5 flotte vandreopplevelser på Finnskogen
  • Gode historier
  • Vakker Finnskognatur og kulturlandskap
  • Finnskogtoppen SPA og Velværehotell
  • Dyktig vandreguide

Transport

Reise til og fra Finnskogtoppen SPA og Velværesenter.

Det er egen transport til og fra Kirkenær.  Man kan benytte egen transport med bil. 

Kommer du fra Oslo via Kongsvinger følger du E6/E16 og RV2 til Roverud.  På Roverud tar du FV205 mot Svullrya.  Du fortsetter forbi Svullrya mot svenskegrensen.  Avkjøringen til Finnskogtoppen SPA og Velværehotell er skiltet rett før du kommer til grensen mot Sverige. En tur på ca.2 timer og (145 km).

Dersom du kommer via Hamar og Elverum følger du RV25 og RV2 til Kirkenær.  Herfra tar du FV201 mot Svullrya.  Du fortsetter forbi Svullrya mot svenskegrensen.  Avkjøringen til Finnskogtoppen SPA og Velværehotell er skiltet rett før du kommer til grensen mot Sverige. En tur på ca.2 timer og (125 km).

Dagsprogram

  • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

    F = Frokost L = Lunsj M = Middag

  • Dag.1:: Finnskogtoppen – Räisahå - Porkala (L,M)

    Lett tur - 2 timer, god sti 3,5 km – Nivå:2

    Vi møtes på Finnskogtoppen SPA & Velværehotell kl.12.00 og starter oppholdet med et flott lunsjbord. Hotellet som ligger bare et «steinkast» fra grensa mot Sverige, har en fantastisk utsikt.
    Deretter orienterer reiseleder og vandreguide om ukas vandreprogram samt alle fasiliteter og tilbud som man kan benytte seg av på hotellet. Finnskogtoppen har bl.a. et eget SPA-program som kan benyttes etter vandringene. Det er også mulig å booke timer hos terapeut for forskjellige SPA behandlinger.
    Deretter starter vi vandring til Räisahå og videre til Porkkala der vi får historien om Finnskogens største spillemann som solgte sjela si til fanden

    Finnskogtoppen – Räisahå  - Porkala (L,M)
  • Dag.2:: Mattila – Nordviggen – Rånolla (F,M)

    Lett tur, ca.11 km, vei og sti – Nivå 2-3

    Etter en sunn og god frokost kjører vi til Mattila der vi starter ved energisteinen og graven til Mattikainen, før vi går ned til den store finnegården Juhola med trollkorset som alle må gå over. Her er det mye historie. Deretter følger vi Mattilaleden mot Gräsviggen og følger veien et stykke til lunsjstedet vårt ved Nordviggen der røverne ble brent inne i saunaen. Vi passerer ruinene av tre flotte finnetorp ved Rånolla og går over berget og tilbake igjen der vi blir hentet. Lunsjpakke smører vi tirsdag-torsdag og nyter ute i det fri

    Mattila – Nordviggen – Rånolla (F,M)
  • Dag.3:: Purala (Sverige) – Moldusberget – Abbortjärnsberget (F,M)

    Noe krevende, ca 12 km, god sti. Nivå 3-2

    Nå¨kjøres vi til torpet Purala i Sverige og derfra går vi opp Moldusberget der vi besøker toppen med flott utsikt, før vi passerer Fjelltorp og går videre til Abbortjärnsberg, der vi kan se både trollkors, magiske tegn og en trollmanns vandrestav. Her kan vi spise lunsj ute på enga eller inne i huset. Vi går deretter videre til Räisilä, som var det første stedet skogfinnene bosatte seg på. Her blir vi hentet.

    Purala (Sverige) – Moldusberget – Abbortjärnsberget (F,M)
  • Dag.4:: Kalsjøen - Hällsjøen - Røgden – Finnskogtoppen(F,M)

    Noe krevende, ca.13 km, sti og vei. Nivå 3-2

    Vi går fra Finnskogtoppen til Kalsjøen og fortsetter over grensa til torpet Jacobs-Ola og Skraltbråten til Hällsjön, en vakker sjø der vi drikker kaffe ved gapahuken. Deretter fortsetter vi til det vakre Fjol-Perstorp der vi spiser lunsj. Så går ferden videre ned til Røgden, der vi besøker slektsteinen med navn på de finske slektene som kom til Finnskogen. Derfra går vi tilbake til Finnskogtoppen.

    Kalsjøen - Hällsjøen	- Røgden – Finnskogtoppen(F,M)
  • Dag.5:: Rännbergklinten

    Krevende, 4 km, 325 meter stigning, sti. Nivå: 3

    Etter frokost kjører vi til Rännberg der vi skal besøke Rännbersklinten, et hyperittberg med en enestående nesten eksotisk flora og fauna og hele 370 forskjellige sommerfuglarter. Her får vi kanskje Värmlands fineste utsikt. Vi avslutter med lunsjbord på hotellet

    Rännbergklinten

Slik bor du

Finnskogtoppen SPA og Velværehotell
Røgdestranda 747
2256 Grue Finnskog

På et av de høyeste toppene på Finnskogen ligger Finnskogtoppen SPA og Velværehotell med en fantastisk utsikt og i omgivelser som gir deg ro til å ta vare på deg selv. Du finner god mat på menyen, et innholdsrikt aktivitetstilbud og du kan nyte SPA behandlinger av høy kvalitet og smakfullt innredede rom.  Ikke uten grunn at de kaller seg et velværehotell.

Tillegg enkeltrom

kr. 1 500,- 

Verdt å vite

  • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
  • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
  • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

 

Vandrekart

 

 

 

 

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

  • Hvor sprek må jeg være for å være med på vandretur?

    Våre vandreturer er delt inn i nivå 1 til nivå 4, hvor 1 er det letteste. Uansett, du må være vant til å gå turer som varer noen timer. Se ekspempler på turer og nivåer her.

  • Må jeg bære bagasjen selv?

    Bagasjetransport er alltid inkludert, så du behøver bare en dagstursekk med det aller nødvendigste.

  • Må jeg være med på alle vandringene?

    Du blir selvfølgelig bare med på de turene du ønsker, men si ifra til reiseleder på plass.

  • Kan jeg ta med vandrestaver?

    Ja. Skal du ha med vandrestaver, bør de vare sammenleggbare og passe i kofferten, slik at du slipper å sende dem som spesialbagasje.

  • Hva pakker jeg til en vandretur?

    2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.

    Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.

    Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.