Skip to main content
Nyhet
Unik tur

Det norske Amerika og utvandringen - - unik jubileumsreise

I år er det 200 år siden de første utvandrerne dro fra Stavanger til Amerika. I årene som fulgte utvandret over 800.000 nordmenn. De flyktet fra slit, fattigdom og karrige kår som husmenn, i et håp om å få et bedre liv.

Noen bygde opp sine egne gårder, andre søkte lykken som gullgravere og atter andre vendte hjem, da de ikke fant den lykken de søkte.

200-årsjubileet for den første norske utvandringen til USA markerer en betydningsfull milepæl i historien om norsk emigrasjon. I 1825 satte skipet «Restauration» seil mot vest, med de første norske emigrantene som søkte et nytt liv i Amerika. Vi ønsker å markere dette 200 årsjubileet, med en reise til Minnesota og Nord-Dakota

Vi tar deg med på en reise til stedene hvor mange norske emigranter slo seg ned og bygde nye samfunn. Vår tur starter i Minneapolis/St. Paul, og fortsetter gjennom Minnesota og Nord-Dakota, med stopp i byer som Fargo, Bismarck og Minot. Vi får muligheten til å dykke inn i historien ved å besøke museer, historiske
steder og delta i lokale festligheter som Norsk Høstfest, den største skandinaviske feiringen i USA. Underveis vil vi møte etterkommere av norske emigranter, lære om deres liv og utfordringer, og få et innblikk i den rike kulturarven de brakte med seg til Amerika.

Turen avsluttes i Bloomington, Minnesota, hvor vi samles for å reflektere over den innflytelsen norsk emigrasjon har hatt på både USA og Norge. Dette er en enestående mulighet til å ære fortiden, se på hvordan forbindelsene mellom Norge og USA har utviklet seg, og observere de historiske røttene som har bidratt til å forme dagens samfunn.

Gled deg til
  • En reise i det «norske Amerika».
  • Besøk til Norsk Høstfest i Minot
  • Møte med norskættede amerikanere
  • Besøk i Frontier Village og verdens største bøffelstatue
  • Besøk på en kvegfarm
  • Besøk på University of North Dakota og Arne Brekkes bygdeboksamling

Slik bor du

Dagsprogram

  • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

    F = Frokost / L = Lunsj / M = Middag

  • DAG 1: Ankomst (M)

    Vi flyr fra Oslo via Reykjavik til Minneapolis. Ankomst Minneapolis-St. Paul International Airport om ettermiddagen. Her venter sjåføren og bussen som kjører oss til hotellet i Eden Prairie (ca. 24 km).

  • DAG 2: MINNEAPOLIS – WILLMAR, MN – FARGO, ND (F, L, M) (470 km)

    Etter en god natts søvn setter vi kursen mot Willmar i Minnesota. Willmar har en interessant historie og ligger midt i «det norske Amerika». I siste halvdel av 1800-tallet kom jernbanen og Willmar ble en viktig stasjonsby og sentral for Great Northern Railway.

    Her får vi møte lokale innbyggere som forteller om norske emigranter som slo seg ned i området. Muligens får vi tid til å besøke Guri Endreson-huset, oppført i «National Register of Historic Places», betydningsfullt som en av de eldste bygningene i området. Tømmerhuset fra 1858 er en av få bygninger med sterke historiske bånd til hendelsene under konflikten i 1862. I nærheten ligger Old Log Church – en kopi av tømmerkirken, som ble bygget i 1868 av norske bosettere, og den restaurerte Ole & Aase Knutson-hytta.

    Vi fortsetter mot Fargo gjennom vekslende landbruksområder. Disse preges av store farmer som har spesialisert seg på alt fra korn- og maisproduksjon til svin-, kalkun- og kvegproduksjon. Vi kjører etter hvert inn i Red River Valley og på sen ettermiddag ankommer vi Fargo, som ligger på grensa mellom Minnesota og Nord-Dakota. Fargo har i overkant av 100.000 innbyggere. Her blir det middag og overnatting.

    MINNEAPOLIS – WILLMAR, MN – FARGO, ND (F, L, M) (470 km)
  • DAG 3: FARGO, ND (F, L) (40 km)

    Etter frokost tar vi en liten kjøretur og krysser Red River og kjører ca. 10 minutter østover til Moorhead, MN hvor vi skal besøke museet «Hjemkomstsenteret». Her skal vi lære litt om «Hjemkomst», et originalt skip bygget i Minnesota, og som seilte til Norge i 1982. Videre vil de stolt vise fra kopien av Hopperstad stavkirke. Lunsj på Concordia College i Moorhead, som ble grunnlagt av norske bosettere i 1891.

    Vi kjører tilbake over Red River til Fargo, og kjører et kort stykke vestover til Bonanzaville. Her kommer vi til en liten landsby med 34 bygninger som gir innsikt i hvordan de tidligste bosetterne levde og utfordringene de møtte.

    Kvelden fri for shopping på West Acres Mall. Overnatting i Fargo.

  • DAG 4: FARGO, ND – JAMESTOWN, ND – BISMARCK, ND (F, M) (340 km)

    Vi setter kursen vestover mot Jamestown, med et stopp ved Frontier Village. Byen har ca. 15.000 innbyggere og er nok mest kjent for verdens største bøffelstatue. Derfra fortsetter vi mot Bismarck, hovedstaden i Nord-Dakota.

    Etter lunsj (ikke inkl.) besøker vi Fort Lincoln utenfor Mandan, ND. General Custer var den første kommandanten på fortet fra 1873 inntil han i 1876 dro til Montana, hvor han ledet soldatene i det beryktede «Little Bighorn-slaget». Her møtte de hundrevis av sioux- og cheyenne-indianere under ledelse av Sitting Bull og Crazy Horse.

    Det blir også en omvisning i en kopi av «On A Slant Indian Village», som var hjemmet til Mandan-indianerne i over 200 år, inntil kopper drepte de fleste.

    Om ettermiddagen ankommer vi hovedstaden i Nord-Dakota – Bismarck, en by på ca. 105 000 innbyggere.

    FARGO, ND – JAMESTOWN, ND – BISMARCK, ND (F, M) (340 km)
  • DAG 5: BISMARCK, ND (F, M) (30 km)

    Etter frokost blir det besøk i Nord-Dakota Heritage Museum. Utstillingene strekker seg fra dinosaurtiden, gjennom forskjellige tiår av statens historie på 1800-tallet, emigrantbosetting og 1900-tallet - 2000-tallet. Ettermiddagen til egen disposisjon.

  • DAG 6: BISMARCK, ND – MINOT, ND (B) (190 km)

    Etter tidlig frokost setter vi kursen mot Minot, en tur på ca. 190 km rett nordover. Minot ligger bare ca. 80 km fra den kanadiske grensen.

    Norsk Høstfest ble startet i 1978 av den norskættede borgermesteren i Minot og senator Chester Reiten. Han var en stor Norges-venn og besøkte Norge ved flere anledninger. Norsk Høstfest har vært den største skandinaviske feiringen i USA fra den ble arrangert første gang. Dette er en ikke-kommersiell organisasjon som samler inn penger for å forbedre, dele og feire den skandinaviske kulturarven. Her er det utstillinger av forskjellig håndverk, servering av norsk mat i et forsøk på å ivareta norske mattradisjoner, underholdning og mye mer.

    Man opplever en entusiasme og stolthet over å være norsk-amerikaner, som imponerer en besøkende nordmann. Nyt Norsk Høstfest, med forestillinger, tradisjonelle skandinaviske delikatesser, og variert håndverk, dans og andre aktiviteter som feirer arven til norske og andre skandinaviske emigranter til regionen. Dette blir en dag med mange opplevelser og ikke minst, et møte med «Det norske Amerika».

    BISMARCK, ND – MINOT, ND (B) (190 km)
  • DAG 7: MINOT, ND – GRAND FORKS, ND (F, L, M) (350 km)

    I dag setter vi kursen mot sørøst. Etter å ha vært med på feiringen av de historiske båndene mellom Amerika og Norge, skal vi i dag få oppleve det norske Amerika anno 2025.

    Vi kjører over det rullende prærielandskapet, forbi store åkre med korn og andre avlinger. Når vi etter ca. én time ankommer Rugby, det geografiske sentrum av Nord-Amerika, tar vi et fotostopp. Deretter fortsetter vi videre østover mot Dahlen, ND. Her skal vi besøke farmen eid av Terry Ellingson-familien, etterkommere av norske emigranter. Her blir det en innføring i storfeproduksjon og dagens gårdsdrift.

    Så mot Grand Forks gjennom Red River Valley. Til slutt besøker vi University of North Dakota. Her finner vi Chester Fritz Library hvor Arne G. Brekkes enorme Bygdebok-samling er oppbevart. Han samlet over 2000 bøker, som gir en forbindelse til fortiden, for de som ønsker å forske på sin arv og slekt i Norge. Arne Brekke elsket å forske i etnologi og ble en ekspert på norske stedsnavn og hjalp mange å finne deres norske opphav. Arne Brekke ble i 1977 tildelt St. Olavs Orden for sitt arbeid med å formidle kultur og historie mellom Amerika og Norge.

    MINOT, ND – GRAND FORKS, ND (F, L, M)  (350 km)
  • DAG 8: GRAND FORKS, ND – ALEXANDRIA, MN – MSP (F, L) (530 km)

    Etter frokost starter vi på turen mot Minneapolis. Turen går gjennom et typisk landbruksområde gjennom Red River Valley, før vi krysser Red River og kommer inn i Minnesota. Lunsj underveis (ikke inkludert). Vi kjører inn i et område som er kjent for sine mange innsjøer med klart, blått vann – et populært ferie- og rekreasjonsområde.

    Vi fortsetter til Alexandria, MN, hvor det blir en liten omvisning på Runestone Museum som fremhever norrøn historie, amerikansk urfolk, dyreliv, tidlige pionerer og den verdenskjente Kensington Rune Stone. Deretter fortsetter vi til Minneapolis-området for overnatting på et hotell i Bloomington.

    GRAND FORKS, ND – ALEXANDRIA, MN – MSP (F, L) (530 km)
  • DAG 9: BLOOMINGTON, MN (F, L, M) (30 km)

    Sightseeing i Minneapolis-St. Paul metropolområde. I Minneapolis bor det ca. 450.000 innbyggere. De siste årene har Minneapolis vokst sammen med delstatshovedstaden Saint Paul i øst og omkringliggende forsteder til et sammenhengende storbyområde. Dette byområdet kalles populært for «Twin Cities», og har 3,5 millioner innbyggere.

    Vi får høre litt om historien til de travle «tvillingbyene» mens vi ser State Capitol-bygningen med statuen av Knute Nelson, en vellykket statlig og nasjonal politiker som ble født i Voss. Deretter det store moderne U.S. Bank Stadium, hjemmebanen til Minnesota Vikings profesjonelle fotballag. Vi tar også en tur til St. Anthony Falls, som ligger ved Mississippi-elven, midt i Minneapolis. Fossen var en medvirkende årsak til at Minneapolis ligger der den ligger, da fossen var en viktig energikilde som bidro til industrialiseringen av regionen.

    Det blir et stopp ved den historiske Mindekirken, grunnlagt av norske immigranter i 1922. Her har de bevart tradisjonen med gudstjenester på norsk og gjennom ulike programmer bidrar kirken til å ivareta den norske arven.

    Omvisning på «Norway House». Driftige og entusiastiske norsk-amerikanere realiserte drømmen om å bygge et senter som kan ivareta Minnesotas rike, norske kultur. Dette er et levende «monument», som offisielt ble åpnet i 2004. Det er nå en vellykket ideell organisasjon som fungerer som en moderne arena for alle aspekter av nordisk virksomhet og liv i Amerika.

    I kveld blir det en hyggelig avskjedsmiddag hvor vi i fellesskap kan reflektere litt over de opplevelsene vi har hatt. Overnatting på hotell i Bloomington, MN.

  • DAG 10: MINNEAPOLIS/ST.PAUL-KEFLAVIKVIK (F) (20.km)

    Etter frokost blir det litt tid på egen hånd. Dersom du har igjen litt plass i kofferten, kan det være interessant å besøke et av verdens største kjøpesenter - Mall of America. Med sitt utvalg av store og små butikker, restauranter og underholdningssteder, er dette en opplevelse i seg selv.

    Avreise til Minneapolis Internasjonal flyplass – Hubert Humphrey om ettermiddagen.

    MINNEAPOLIS/ST.PAUL-KEFLAVIKVIK (F) (20.km)
  • DAG 11: Ankomst Norge

    Ankomst Keflavik om morgenen og videre til Oslo med ankomst midt på dagen.

Om flyreisen

Ønsker du tilslutning fra andre byer i Norge er vi behjelpelig med dette. Ta kontakt med oss for pris og muligheter i god tid før avreise (minimum 60 dager før). Med tanke på bagasje og eventuelle forsinkelser/endringer på reisen, er det en fordel å ha gjennomgående flybillett fra avreisested til endelig destinasjon, framfor separate flybilletter.

Alle tider er lokale tider. Vær oppmerksom på at eventuelle endringer på flytider er utenfor Aller travels kontroll.

  • Avgang fra Oslo.
  • Vi anbefaler at du møter opp i god tid og senest 2 timer før avreise.
  • For avreisetidspunkt se Avganger & bestilling.

Turen til Minneapolis 

Varighet
ca. 12 timer*
Flyselskap
Icelandair
 

* Inkluderer mellomlanding i Keflavik.

Du kan sjekke inn 23 kg bagasje.

Turen hjem fra Minneapolis

Varighet
ca. 10 timer*
Flyselskap
Icelandair

* Inkluderer mellomlanding i Keflavik.

Du kan sjekke inn 23 kg bagasje.

Prisen inkluderer:
  • Fly t/r Oslo–Minneapolis inkl. alle flyskatter
  • 9 overnattinger på hotell m/frokost
  • 5 lunsjer
  • 6 middager
  • Hjemkomstmuseum
  • Bonanzaville
  • Village on a Slant Ft. Lincoln
  • Norsk Høstfest (dagskort)
  • Besøk på kvegranch
  • University of North Dakota – Arne Brekkes Bygdeboksamling
  • Runestone Museum
  • Norway House
  • Mindekirken
  • All transport, inngang og utflukter iht. program
  • Lokalguide i Minneapolis
  • Norsk, erfaren reiseleder
Prisen inkluderer ikke:
  • Tips til sjåfør og lokalguider
  • Måltider som ikke er omtalt
  • Drikke til maten
  • Innreisetillatelse til USA (Electronic System for Travel Authorization (Esta) eller visum for norske borgere.

Verdt å vite

  • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
  • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
  • Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må opplyses om ved påmelding.

Viktig informasjon

PASS OG VISUM
For innreise i USA kreves gyldig pass. Passet må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreise fra USA. Nødpass aksepteres ikke.

Innreise til USA krever Electronic System for Travel Authorization (Esta) eller visum for norske borgere som skal reise til USA.

Dette må være i orden før avreise til USA. Søk om Esta på Estas nettsider. 

Du må selv søke om Esta, men vi vil gi nærmere informasjon når det nærmer seg avreise.

VAKSINER
Det anbefales å søke råd hos lege i god tid før avreise for å avklare vaksinasjonsbehov. Generelt kan vi si at man bør sjekke at man har et oppdatert vaksineprogram, og de eventuelle anbefalte reisevaksiner som du kan finne på Folkehelseinstituttes nettsider. 

FORSIKRINGER  
Du må ha gyldig reiseforsikring. Å havne på sykehus i utlandet eller å miste bagasjen kan fort bli en dyr affære. Ha alltid med deg forsikringsbeviset når du er på reise. Vi oppfordrer også til å registrere seg på utenriksdepartementets reiseregistrering.no.

LOVER OG REGLER
Du kan også sjekke UDs nettside for mer generell reiseinformasjon om stedet. Bruk gjerne appen Reiseklar (tilgjengelig på App Store eller Google Play). Den gir reiseinformasjon for alle land hvor Norge har utenriksstasjoner. 

STRØM
I USA er standardspenningen 110 V i stedet for 220 volt som brukes i Europa. Europeiske støpsler kan ikke benyttes i amerikanske stikkontakter. For å koble til elektriske apparater trenger du en adapter eller en omformer. Dette må medbringes hjemmefra og er nødvendig for telefonlader, kameralader, bærbar PC, etc.

TIPS
Det er vanlig å gi tips til guider, sjåfører, togpersonell, på restauranter etc. Mer informasjon om dette kommer nærmere avreise.

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris

September 2025

20/9Oslo GardermoenDet norske Amerika og utvandringen11 dagerLedige plasser48 500,-BestillMer informasjon

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

  • Visum USA, hvordan?

    REISER TIL USA - ESTA 

    Vi gjør oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land. Den amerikanske ambassaden i Oslo kan gi utfyllende informasjon om visum og opphold i USA.

    Det kreves innreisetillatelse til USA (ESTA):
    Du søker på internett via ESTAs hjemmeside (Electronic System for Travel Authorization)

    https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

    Din ESTA-søknad må sendes inn i god tid, og senest 72 timer før avreise. Dette koster 21 USD pr. person. Denne avgiften betales med kredittkort når man søker.

    I de fleste tilfeller får man svar umiddelbart eller innen noen minutter.

    Som søker vil du få tre alternative svar:

    Authorization Approved: Innreisen er godkjent.
    Travel Not Authorized: Søknaden er ikke godkjent, og du må kontakte Den amerikanske ambassade for innreise til USA.
    Authorization Pending: Innreise er enda ikke godkjent. Du må selv kontrollere på ESTA sin hjemmeside for endelig beskjed. Dette kan ta opptil 72 timer.

    Ved godkjent søknad mottar du et "application number" som skal vises sammen med passet ved innsjekking på flyplassen i forbindelse med avreise til USA. Har du ikke innreisetillatelse/application number, vil du bli avvist ved innsjekking og nektet innreise til USA.

    Det er den enkelte reisende sitt ansvar å søke via ESTA og sørge for at opplysningene som oppgis er korrekte. Aller travel kan derfor ikke bistå med nevnte søknad.

    Gyldighet pass
    For nordmenn som reiser  til USA skal passet skal være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreise.

    Øvrig
    Dersom du ikke er norsk statsborger må du selv kontakte Den amerikanske ambassade eller myndighetene i ditt opprinnelsesland angående regler for pass, visum og innreise.

  • Innsjekk fly USA

    Til USA gjelder egne regler, sjekk inn her åpner 3 timer før avreise og stenger en time før avreise.

  • Bør jeg vaksineres?

    Det er den reisendes eget ansvar å sørge for å ha de nødvendige vaksinasjonene som gjelder til bestilt reisemål. Ta kontakt med ditt nærmeste vaksinasjonskontor eller fastlege for mer informasjon om hva du trenger til akkurat ditt reisemål.